Mantelzorgcompliment Nijmegen: Hoe vraag ik het aan?

Het mantelzorgcompliment (ook wel bekend als mantelzorgwaardering of mantelzorgvergoeding) is een vergoeding die je ontvangt van de gemeente voor het zijn van een mantelzorger voor een van je naasten. Deze vergoeding kan per gemeente verschillen. Het mantelzorgcompliment in Nijmegen bedraagt €200,-. Maar hoe vraag je deze aan? En hoe weet je of je daar wel voor in aanmerking komt?

 

Kom ik in aanmerking voor een mantelzorgcompliment in Nijmegen?

Om in aanmerking te komen voor een mantelzorgcompliment in Nijmegen, is er een aantal voorwaarden. Ten eerste moet je minstens 18 jaar oud zijn. Daarnaast is het van belang dat je geen vrijwilliger bent; Je moet uit de relatiesfeer komen van degene die je verzorgt. De zorg die je draagt moet daarbij meer zorg zijn dan de dagelijkse zorg voor je partner, kinderen of ouders (denk aan koken, de was doen en schoonmaken). Als laatst is het een voorwaarde dat de zorgtaken meer dan 8 uur per week bedragen.

 

Wat moet ik weten voordat ik een mantelzorgcompliment aanvraag?

Voordat je een mantelzorgcompliment in Nijmegen aanvraagt, moet je het volgende weten: Aanvragen kan ieder jaar tussen 1 januari en 1 juli. Ook is het belangrijk om te weten dat de mantelzorgvergoedingen worden verdeeld op basis van huishoudens; Er kan dus maar één mantelzorgcompliment per huishouden aangevraagd worden. Zijn er meerdere mantelzorgers binnen één huishouden? Dan mag je het bedrag verdelen over deze mantelzorgers. 

 

Hoe vraag ik een mantelzorgcompliment aan?

Een mantelzorgcompliment kun je alleen aanvragen als je mantelzorg krijgt. Je vraagt het compliment dus aan voor jouw mantelzorger. Ben je jonger dan 18 jaar en heb je nog geen eigen bankrekening? Dan mag je het laten storten op de rekening van je mantelzorger. 

 

Op deze pagina van de Gemeente Nijmegen kun je met je DigiD een mantelzorgcompliment aanvragen. Het is belangrijk dat je bij je aanvraag een kopie meestuurt van je laatste bankafschrift, omdat de gemeente je bankrekeningnummer nodig heeft. Alleen je naam en rekeningnummer hoeft zichtbaar te zijn op dit afschrift, de rest mag je onleesbaar maken.

 

Je kunt ook dit formulier uitprinten en via de post opsturen. Deze verstuur je naar het volgende adres:

 

Gemeente Nijmegen

Bureau Backoffice Wmo/Jeugd

Postbus 9105

6500 HG Nijmegen

 

Kan ik ondersteuning krijgen bij het mantelzorgen?

Ja! Om als mantelzorger goed voor je naaste te kunnen zorgen, is het belangrijk dat je ook goed voor jezelf zorgt. En dat je tijd hebt voor ontspanning, een hobby of een uurtje sporten. Er zijn verschillende mogelijkheden om de zorg te delen. Of om hulp en ondersteuning te krijgen.

 

Bekijk welke ondersteuning je kunt krijgen →