Verhuizen naar een woonzorglocatie

Wanneer kan ik terecht?

Een verhuizing naar een woonzorglocatie is een hele stap. Een goede voorbereiding is fijn, zo kunt u vast een beetje aan het idee wennen. Wij doen er alles aan om u zo goed mogelijk te begeleiden. Zodat u uw leven voortzet op de manier zoals u gewend bent.

Indicatie aanvragenOm u in te schrijven op de plaatsingslijst van een woonzorglocatie vraagt u eerst een Wlz (Wet langdurige zorg) indicatie aan. Wlz staat voor Wet langdurige zorg en is bedoeld voor mensen die langdurige zorg nodig hebben. Om in aanmerking te komen voor deze zorg, heeft u een Wlz-indicatie nodig. 
Wat is een Wlz-indicatie?Met een Wlz-indicatie die u aanvraagt bij het CIZ (Centrum Indicatie Zorginstelling), komt u in aanmerking om te gaan wonen in een beschut of beschermd woonlocatie. U kunt er ook voor kiezen om thuis te blijven wonen met intensieve zorg. Dit is alleen mogelijk als de situatie thuis geschikt is om verantwoord en doelmatig zorg te krijgen. Het CIZ beoordeelt via een (online) huisbezoek of dit het geval is.

Hoe vraag ik een Wlz indicatie aan?Als eerste doet u een Wlz-check. Hiermee kunt u direct zien of het aanvragen van een Wlz indicatie zinvol is voor u. U kunt deze Wlz-check zelf doen via https://www.ciz.nl/wet-langdurige-zorg/wlz-check.
Heeft u hierbij ondersteuning nodig, dan kunt u (gratis) hulp krijgen van een cliëntondersteuner.
U leest hier meer over onafhankelijke cliëntondersteuning. 
Als uit de Wlz-check blijkt dat u langdurige zorg nodig heeft, dan kunt u een Wlz-indicatie aanvragen bij CIZ. Het aanvragen van een Wlz-indicatie doet u via www.ciz.nlHoe ziet het aanvraagproces eruit?
Het aanvragen van een Wlz-indicatie bestaat uit een aanvraagproces van een aantal  stappen. U leest hier meer over het aanvraagproces. Het CIZ brengt het zorgkantoor op de hoogte als blijkt dat u recht heeft op zorg vanuit de Wlz. 
Is uw zorgindicatie geregeld? Neem dan contact met ons op. De medewerkers van zorgbemiddeling kijken samen met u welke locatie het beste past bij uw zorgprofiel.  U kunt ons bellen op nummer: 024 - 301 76 20 of mail naar: zorgbemiddeling@zzgzorggroep.nl  

PlaatsingslijstHet is verstandig dat u de indicatie zo vroeg mogelijk aanvraagt. Ook als het thuis nog wel gaat. Helaas is er voor bijna al onze locaties een plaatsingslijst. U kunt zich bij ZZG zorggroep inschrijven bij één woonzorglocatie.  U komt dan op de plaatsingslijst van die locatie te staan. Bij het toewijzen van een plek in de woonzorglocatie wordt naast de tijd dat u op de plaatsingslijst staat, ook altijd gekeken naar de urgentie van de plaatsing. Hierdoor kan het voorkomen dat andere mensen die korter op de lijst staan, voorrang krijgen bij plaatsing.

Extra zorg thuis nodig?Verandert uw zorgbehoefte sneller dan verwacht en is er nog geen plek? Dan kijken wij graag samen met u hoe u deze periode overbrugt. Dit kan met extra zorg thuis of dagbehandeling. Bij sommige locaties kunt u ook logeren. De zorg wordt dan betaald uit het budget van uw zorgprofiel. U kunt dit met uw zorgkantoor bespreken. 

Een nummer voor al uw zorgvragen:
Dit nummer is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar