Verzorging en verpleging aan huis

Verzorging en verpleging aan huis

Verzorging en verpleging aan huis

Soms gebeurt er iets in uw leven waardoor u zorg en ondersteuning nodig heeft. Bijvoorbeeld een val. Of u merkt dat uw geheugen achteruit gaat. We begrijpen dat u zo lang mogelijk veilig en zelfstandig thuis wilt blijven wonen. Onze teams wijkverpleging helpen u daar graag bij. 

Wat doet een wijkverpleegkundige?

Een wijkverpleegkundige bezoekt u thuis. Samen met u en uw naasten bespreken we wat u nodig heeft en zoeken we oplossingen. Het kan zijn dat u tijdelijk wijkverpleging nodig heeft. Bijvoorbeeld na ontslag uit het ziekenhuis of voor verpleging van een wond. Misschien heeft u voor langere tijd zorg en ondersteuning nodig. Omdat u een blijvende aandoening heeft of omdat u beginnende geheugenproblemen heeft. U krijgt de zorg en ondersteuning die aansluit bij uw behoefte. 

De wijkverpleegkundige levert de zorg die nodig is en valt onder de verzekerde aanspraak wijkverpleging uit de basisverzekering van uw zorgverzekering. Onder de wijkverpleegkundige zorg kunnen persoonlijke verzorging en verpleging, begeleiding en advies, instructie en voorlichting vallen. Denk aan hulp bij douchen en aankleden en verzorgen en verplegen van bijvoorbeeld uw wond, stoma of katheter. Ook het aanleren aan u of uw naasten om het weer zelf te kunnen, valt onder de wijkverpleegkundige zorg die we kunnen bieden.  

Samen met uw naasten kunt u bespreken hoe zij u kunnen helpen en ondersteunen. Bijvoorbeeld door het doen van boodschappen, de persoonlijke verzorging of klusjes in uw huis en tuin. Als team wijkverpleging vernemen wij dit graag zodat we dit zo nodig kunnen meenemen in het zorgplan. 

Behoud van eigen regie

We moedigen u aan om zoveel mogelijk zelf de regie te houden en zo goed mogelijk voor uzelf te zorgen. Eerst kijken we naar wat u zelf kunt en hoe uw familie en vrienden en eventueel andere organisaties u kunnen helpen. We werken samen met andere (zorg)professionals uit uw wijk. Onze teams wijkverpleging hebben allemaal nauw contact met huisartsen en welzijnsorganisaties. 

Soms lukt het onvoldoende om goede veilige zorg te bieden. Bijvoorbeeld door uw gezondheidssituatie. Dan nemen we in overleg met u contact op met uw huisarts of andere hulpverleners om te zoeken naar oplossingen. De wijkverpleging van ZZG zorggroep werkt ook nauw samen met de specialisten ouderengeneeskunde in de regio. Een specialist ouderengeneeskunde kan betrokken worden bij complexe zorgvragen. Dit in overleg met en op verwijzing van de huisarts. 

Als er een vermoeden is van dementie of als de diagnose dementie is gesteld, dan kunnen we u in contact brengen met een zorgtrajectbegeleider dementie. De zorgtrajectbegeleider dementie is een vaste contactpersoon die bij alle fasen van de zorgverlening langdurig kan ondersteunen. Een zorgtrajectbegeleider is gespecialiseerd in dementie en weet daardoor wat er op iemand afkomt. Ze weten welke mogelijkheden er zijn en regelen snel en gemakkelijk wat nodig is en zorgen ervoor dat de hulp of zorg goed op elkaar is afgestemd. Dit betekent dat de zorgtrajectbegeleider dementie  regelmatig contact heeft met de huisarts en andere zorgverleners, zoals het wijkverpleegkundig team van ZZG zorggroep. Meer informatie over zorgtrajectbegeleiding vindt u op www.netwerk100.nl.

Uitleg over de aanspraak wijkverpleging

U heeft een zorgindicatie die valt onder de aanspraak wijkverpleging van de zorgverzekeringswet (zvw). Wijkverpleging wordt vergoed uit uw basisverzekering. Voor de wijkverpleegkundige zorg geldt geen eigen risico.   

Om wijkverpleging te kunnen krijgen, moet u voldoen aan bepaalde voorwaarden.

De belangrijkste zijn:

  • Uw gezondheid laat het toe om veilig en verantwoord thuis te blijven wonen.
  • De hoeveelheid zorg die u nodig heeft kan door uw ziektebeeld steeds groter worden. Er zijn grenzen aan wat de wijkverpleging thuis kan en mag bieden.
  • Wanneer u zoveel zorg nodig hebt dat deze valt onder de Wet langdurige zorg (Wlz) dan moet er een indicatie bij het Centrum Indicatiestelling Zorg worden aangevraagd. Dat is bijvoorbeeld als u een blijvende aandoening heeft of u 24-uurs zorg in de nabijheid (toezicht) nodig hebt en/of niet (adequaat) kunt alarmeren. Wij kunnen u helpen met het aanvragen van een Wlz indicatie. U kunt dan geen aanspraak meer maken op de wijkverpleging. Onze zorgovereenkomst eindigt op dat moment. Wij zoeken samen met u naar een passende oplossing. Soms kan het zijn dat het team de zorg toch nog kan blijven geven onder andere voorwaarden. 

Deze ondersteuning valt niet onder de wijkverpleging en regelt u in principe zelf. De wijkverpleegkundige kan met u meedenken en u adviseren:

  • Personenalarmering; Er is altijd iemand bereikbaar via de telefoon, de alarmering of een ander technisch systeem. Als het nodig is, kan iemand snel bij u zijn.
  • Toegang tot uw woning (zie blok hieronder voor meer informatie).
  • Huishoudelijke verzorging (soms valt dit onder de Wet maatschappelijke ondersteuning, ook wel de Wmo genoemd).
  • Zorg van uw huisarts, medisch specialistische zorg, psychiatrische zorg, farmaceutische zorg, tandheelkundige zorg en hulpmiddelen.
  • Dagbesteding of dagbehandeling (soms valt dit onder de Wmo).
  • Aanpassingen aan uw woning. U kunt hiervoor terecht bij uw gemeente.
  • De laatste zorg na overlijden. Dit is een verantwoordelijkheid van uw nabestaanden.

Toegang tot uw woning

Als de wijkverpleging bij u thuis komt voor de zorgverlening, moet u in staat zijn om de deur te openen. Als u dat niet zelfstandig kunt, dan werken wij met Telelock. Telelock is een veilige oplossing om toegang te krijgen tot uw woning. Het werkt met een digitale sleutel op de smartphone. U houdt zelf ook een fysieke sleutel voor het slot. Naast de zorgverleners kunt u ook mantelzorgers of familieleden veilig toegang geven tot uw woning met Telelock. Meer informatie vindt u op www.telelock.nl. Aan Telelock zijn kosten verbonden. Deze komen voor uw eigen rekening. Uw eerstverantwoordelijke zorgverlener kan u helpen met het aanvragen van Telelock. 

In deze situaties schrijft ZZG zorggroep het gebruik van Telelock voor: 

  • het duurt langer dan vijf minuten voordat u de deur openmaakt
  • u bent (tijdelijk) rolstoelafhankelijk
  • er bestaat bij u een groot risico op vallen
  • u heeft last van duizeligheid, evenwichtsstoornis of een stressvolle situatie wanneer de bel gaat
  • verwacht u op korte termijn een verslechtering van uw situatie?
  • u heeft psychische stoornissen, waardoor u de deur niet kunt openen
  • u kunt de handeling om de deur te openen niet meer uitvoeren (bijvoorbeeld door vergeetachtigheid, dementie of CVA)
  • u kunt niet zelfstandig in en uit bed komen en/of in de stoel gaan zitten of eruit komen?
  • u bent slechtziend, blind of doof

Wat staat er in het zorgdossier en wat kunt u verwachten?

Wat staat er in het zorgdossier en wat kunt u verwachten?

Als u zorg van ZZG zorggroep ontvangt, houden we een elektronisch zorgdossier bij. Dit is er voor iedereen die direct bij uw zorg betrokken is. In het zorgdossier vindt u onder andere: 

  • uw persoonsgegevens, zoals uw naam en geboortedatum 
  • de indicatie door de wijkverpleegkundige
  • uw persoonlijke zorgplan (zie hieronder voor meer informatie) 
  • informatie over hoe het met u gaat en de verpleegkundige rapportage 
  • de rapportage van het multidisciplinair overleg (indien van toepassing) 
  • de relevante medische voorgeschiedenis en uw huidige medische situatie, zoals de medicijnen die u krijgt

We leggen de verschillende onderdelen van uw cliëntdossier hieronder verder uit. 

Zorgplan

Belangrijk onderdeel van het cliëntdossier is uw persoonlijke zorgplan. Dat stellen we samen met u of met uw wettelijk vertegenwoordiger op.  De wijkverpleegkundige bespreekt uw zorgvraag, maar ook uw wensen en behoeftes. De afspraken leggen we vast in het zorgplan. 

De wijkverpleegkundige stemt met u af wanneer het zorgplan en de doelen geëvalueerd worden. Als alle doelen zijn gehaald en de verpleegkundige van mening is dat het beëindigen van de zorg verantwoord is of doorgaan niet zinvol is, dan stopt de zorgverlening. 

Gesprekken over uw behandelwensen in de toekomst en levensdoelen (ook wel proactieve zorgplanning genoemd), zoals wel of niet reanimeren, uw wilsverklaring en het medicatiebeleid voert u met uw huisarts of eventueel met de specialist ouderengeneeskunde als deze betrokken is. De collega’s van de teams wijkverpleging praten ook met u over wat voor u belangrijk is in het leven en wat u bezig houdt. Samen met u beslist hij/ zij  welke zorg daarbij kan en past. 

Bent u vaak of langdurig afwezig?

De afspraken die we maken in het zorgplan komen we na. En dat verwachten we ook van u. Natuurlijk kan er altijd iets tussenkomen waardoor het niet lukt. Dat kan bij ons zo zijn en ook bij u. Alles draait om goede onderlinge communicatie. Kunt u een keer niet aanwezig zijn? Laat het ons zo snel mogelijk weten, maar uiterlijk een dag van tevoren. Ook als u op vakantie gaat of opgenomen wordt in het ziekenhuis, dan willen we dat graag op tijd weten. Als u langere tijd afwezig bent door vakantie of ziekenhuisopname, dan kan het zijn dat het team niet meteen tijd vrij kan maken als u terugkomt. ZZG zorggroep zal zich maximaal inspannen om u zo spoedig mogelijk terug in zorg te nemen. Als u niet kunt wachten op zorgverlening, dan kunt u zich aanmelden bij www.zorginmijnwijk.nl om te overleggen of er een andere aanbieder van wijkverpleging de zorg wel meteen kan overnemen. 

Eigen dossier inzien 

U kunt uw elektronisch cliëntdossier grotendeels zelf bekijken. Denk aan uw zorgafspraken en de rapportage. Dit kan via het digitale cliëntportaal Puur van Jou. Daarnaast kunt u familie of anderen aanwijzen die via Puur van Jou mee kunnen lezen.

Meer informatie over het gebruik van uw digitale dossier leest u in de bijgevoegde folder ‘Puur van Jou’. Met vragen kunt u terecht bij uw team wijkverpleging.

Alarmering

Personenalarmering kan u helpen om u veilig te voelen en/of langer thuis te kunnen wonen. 

Als u zich niet veilig voelt, kunt u zelf een aansluiting op personenalarmering regelen. Hiermee kunt u bijvoorbeeld een familielid alarmeren. Dit noemen we ook wel sociale alarmering. 

Ook is er personenalarmering waarmee u direct professionele hulp kunt inschakelen in geval van nood. Zijn er medische redenen voor personenalarmering, dan vergoedt uw zorgverzekeraar mogelijk een deel van de kosten. U heeft dan in sommige gevallen een verwijzing van uw (huis)arts of verpleegkundige nodig. Alleen de apparatuur wordt vergoed. De abonnementskosten voor de meldkamer moet u zelf betalen. 

Soms kunt u via de gemeente een aansluiting krijgen op de personenalarmering. Dat kan alleen als u om sociale redenen een alarm nodig heeft. U voelt zich bijvoorbeeld thuis niet veilig. En u heeft geen mensen in de buurt die u kunt waarschuwen als er iets mis is. U kunt met uw gemeente overleggen wat voor u mogelijk is.

Zorgtechnologie

Technologische hulpmiddelen kunnen u helpen om langer zelfstandig te wonen. Bij ZZG zorggroep hebben we daarvoor verschillende mogelijkheden. Wilt u meer weten over zorgtechnologie en een van de technologische hulpmiddelen? Neem contact op met uw wijkverpleegkundige.

 In de bijgevoegde folder ‘Zorgtechnologie’ leest u over de hulpmiddelen die ZZG zorggroep heeft:

  • Beeldbellen via de iPad of tablet
  • Leefpatroon Monitoring
  • Medido medicijndoos
  • Zorgrobot Tessa

Brandveiligheid 

U bent zelf verantwoordelijk voor de brandveiligheid in uw woning. U kunt veel doen om brand te voorkomen en snel te handelen als er brand uitbreekt. 

Lees meer over brandveiligheid in de folder ‘Brandveiligheid in de zorg’ .

Woningaanpassingen en hulpmiddelen

Soms kan het nodig zijn om uw woning aan te passen, bijvoorbeeld met een traplift of drempelhulp. Of om gebruik te maken van hulpmiddelen, zoals een scootmobiel of rolstoel op maat. Deze kunt u aanvragen bij uw gemeente (Wmo). Heeft u tijdelijk een hulpmiddel nodig, dan krijgt u deze meestal via uw zorgverzekering vergoed. 

Meer informatie over hulpmiddelen en vergoedingen vindt u op www.hulpmiddelenwijzer.nl.