Thuis wonen met zorg dichtbij

U ontvangt passende zorg en ondersteuning wanneer dat nodig is, zodat u veilig en comfortabel thuis kunt wonen. Dit kan bijvoorbeeld zijn hulp bij aankleden, huishoudelijke zorg of ondersteuning bij hoe u uw dag invult. Bij een MPT kunt u deze zorg en ondersteuning van verschillende zorgaanbieders ontvangen. Er is wel één zorgaanbieder die de regie heeft. In uw geval is dat ZZG zorggroep. De casemanager van uw team coördineert de inzet van alle betrokken zorg- en dienstverleners zodat alles goed op elkaar is afgestemd.

Persoonlijk arrangement

Samen met uw casemanager bespreekt u welke zorg en ondersteuning u nodig heeft. We kijken daarbij naar uw zorgindicatie en naar uw wensen. Wat is voor u belangrijk? Wat is voor u een zinvolle en prettige invulling van uw dag? Wat kunt u nog zelf en wat kunnen uw mantelzorger en/of omgeving doen? Waar heeft u ondersteuning bij nodig? Zo stelt u uw persoonlijke arrangement samen. 

Om u op een verantwoorde manier thuis te ondersteunen, zijn enkele diensten een vast onderdeel van uw arrangement. Daarnaast zijn er een aantal diensten die op maat met u afgestemd worden. Hieronder leest u wat de vaste onderdelen, en wat de diensten op maat zijn.

Vaste onderdelen

  • Zorg in de nabijheid en zo nodig toezicht inclusief alarmering. Er is altijd iemand bereikbaar via de telefoon, de alarmering of een ander technisch systeem. Als het nodig is, kan iemand snel bij u zijn.
  • Hulp van een casemanager. De casemanager stelt in overleg met u en uw naasten uw arrangement en zorgleefplan samen (zie verderop in dit hoofdstuk). Daarnaast organiseert en coördineert de casemanager de zorg en diensten die u nodig heeft. Het is uw vaste contactpersoon.
  • Betrokkenheid van een arts bij het arrangement en zorgleefplan. Deze arts is meestal een Specialist Ouderengeneeskunde (SO). Deze komt als dat nodig of gewenst is op huisbezoek. Dit gebeurt in overleg met en op verwijzing van de huisarts.
  • Persoonlijke verzorging en verpleging, zoals hulp bij douchen en aankleden, en verzorgen en verplegen van bijvoorbeeld uw wond, stoma of katheter.
  • Een overzicht van het risico op brand en andere onveilige situaties in uw huis en bijbehorend advies.

Andere diensten waarvan u mogelijk gebruik kunt maken

  • Zorgtrajectbegeleiding dementie: u ontvangt advies en ondersteuning van een wijkverpleegkundige die is gespecialiseerd in uw aandoening of ziekte.
  • Begeleiding (of dagbesteding): We helpen u om zelf de regie over uw leven te houden, in uw dagritme te blijven en om een zinvolle en plezierige invulling aan uw dag te geven.
  • Behandeling: u ontvangt behandeling die nodig is in verband met uw aandoening, beperking, stoornis of handicap. Bijvoorbeeld behandeling door de Specialist Ouderengeneeskunde of dagbehandeling. Bij dagbehandeling komt u op locatie voor behandeling en ontspannende activiteiten.
  • Vervoer: Als uw dagbehandeling of dagbesteding op een andere locatie plaatsvindt, regelt deze aanbieder ook het vervoer.
  • Logeren: om uw mantelzorger te ontlasten verblijft u tijdelijk op een andere locatie. Zodat uw mantelzorger tot rust kan komen.
  • Hulp bij het huishouden: hieronder vallen huishoudelijke taken.

Uiteraard doen we ons uiterste best om altijd die ondersteuning en  zorg te bieden die u nodig heeft.  U ontvangt de zorg zoveel mogelijk volgens de afspraken die we met u hebben gemaakt.

Uitleg over het Modulair Pakket Thuis (MPT)

U heeft een zorgindicatie die valt onder de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze wet regelt de inhoud en betaling van de zorg die u nodig heeft op basis van uw indicatie. Voor meer informatie over de Wlz kijk op: 

Een van de manieren om een Wlz indicatie in te zetten is via een Modulair Pakket Thuis (MPT).  Om in aanmerking te komen voor MPT moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.
De belangrijkste zijn:

  • Uw gezondheid laat het toe om veilig en verantwoord thuis te blijven wonen
  • Zorg die u thuis ontvangt is niet duurder dan wonen in een zorginstelling

Het zorgkantoor beoordeelt of u in aanmerking komt om thuis te blijven wonen. 

Er kan een moment komen dat zelfstandig wonen niet meer gaat. We gaan hier dan over in gesprek met u en uw naasten en doen ons best om met u een passende oplossing te vinden.

Bij een MPT:

  • Hoeft u geen eigen administratie bij te houden, zoals bij een persoonsgebonden budget. ZZG declareert de zorg rechtstreeks bij het Zorgkantoor. Kijk voor meer informatie over de betaling in hoofdstuk 3. 
  • Kiest u zelf welke zorgaanbieder u voor welk deel van de zorg en ondersteuning wilt inzetten. 
  • Betaalt u een lage eigen bijdrage (zie kopje eigen bijdrage).
  • Blijft u thuis wonen. U hoeft niet te verhuizen naar een beschermde woonvorm.
  • Blijft u op de wachtlijst staan voor een beschermde woonvorm, als u daar al op stond.

Onderstaande valt niet onder een MPT en regelt u zelf:

  • de huur of de hypotheek van uw eigen woning;
  • de kosten die u thuis maakt voor bijvoorbeeld gas, water en licht, maar ook voor een telefoon of internetabonnement. Dit zijn ‘gebruikelijke’ voorzieningen;
  • geestelijke verzorging;
  • Zorg van uw huisarts, medisch specialistische zorg, psychiatrische zorg, farmaceutische zorg, tandheelkundige zorg en hulpmiddelen. U ontvangt hiervoor conform uw polis een vergoeding vanuit de Zorgverzekeringswet;
  • aanpassingen aan uw woning. U kunt hiervoor terecht bij uw gemeente;
  • de laatste zorg na overlijden. Dit is een verantwoordelijkheid van uw nabestaanden.

Cliëntdossier

Op het moment dat u zorg van ZZG zorggroep ontvangt, stellen we uw elektronisch cliëntdossier samen. Dat bevat onder andere: 

  • uw persoonsgegevens 
  • het indicatiebesluit (van CIZ) met uw zorgprofiel en met bijbehorend besluitnummer ● uw persoonlijke zorg(leef)plan (zie hieronder voor meer informatie) 
  • verpleegkundige rapportage 
  • de rapportage van het multidisciplinair overleg (indien van toepassing) 
  • de medische voorgeschiedenis en uw huidige medische situatie.

Hieronder leggen we verschillende onderdelen van uw cliëntdossier verder uit.

Zorgleefplan

Belangrijk onderdeel van het cliëntdossier is uw persoonlijk zorgplan. Dat stellen we op samen met u, uw eerstverantwoordelijk zorgverlener en uw casemanager. We bespreken uw levensgeschiedenis en interesses, maar ook uw wensen en behoeftes. De afspraken leggen we samen vast in het zorgleefplan. 

Wij evalueren minimaal iedere zes maanden het zorgleefplan met u. Daarbij zijn de casemanager en de eerstverantwoordelijk zorgverlener aanwezig. Als u dat wenst, kunt u een 

contactpersoon/vertegenwoordiger meenemen tijdens het gesprek. 

Een multidisciplinair overleg (MDO) vindt plaats als u of uw contactpersoon, de huisarts en/of de casemanager dit nodig vindt. Het zorgleefplan wordt dan besproken in het bijzijn van meerdere 

professionals, waarvan u zorg ontvangt. Ook bij een multidisciplinair overleg kunt u zelf aanwezig zijn en eventueel een contactpersoon/vertegenwoordiger meebrengen.
Gesprekken over uw behandelwensen in de toekomst (ook wel proactieve zorgplanning genoemd), zoals wel of niet reanimeren, uw wilsverklaring en het medicatiebeleid voert u met uw huisarts of eventueel met de specialist ouderengeneeskunde als deze betrokken is. Soms voert ook de wijkverpleegkundige met u gesprekken hierover.

Eigen dossier inzien

U kunt zelf uw elektronisch cliëntdossier grotendeels bekijken, zoals uw zorgafspraken en de rapportage. Dit kan via het digitale programma Puur van Jou. Daarnaast kunt u familie of anderen aanwijzen die ook uw dossier mogen bekijken. Meer informatie over het gebruik van uw digitale dossier leest u in de bijgevoegde folder ‘Puur van Jou’. Met vragen kunt u terecht bij uw team wijkverpleging. 



Medewerkers

U krijgt te maken met een klein vast team wijkverpleging van ZZG zorggroep. Ze komen bij u thuis voor de verzorging, verpleging en begeleiding. En regelen en coördineren alle andere ondersteuning die u nodig heeft. 

 

Medewerkers binnen uw team hebben verschillende functies:

  • Helpenden, Verzorgenden 3IG en verpleegkundigen: u ontvangt de zorg en ondersteuning die u nodig heeft van een vaste groep medewerkers. Naast dat ze u verzorgen en verplegen, helpen zij om een zinvolle en plezierige invulling aan uw dag te geven. Zodat u zoveel mogelijk kunt blijven doen wat u belangrijk en leuk vindt. 
  • Casemanager: De casemanager stelt in overleg met u en uw naasten uw arrangement en zorgleefplan samen. Daarnaast organiseert en coördineert de casemanager de zorg en diensten die u nodig heeft. Hij/zij is aanspreekpunt voor medewerkers, cliënten en hun familie en de huisarts. Met vragen kunt u altijd terecht bij uw casemanager. 
  • Specialist Ouderengeneeskunde: deze arts behandelt en begeleidt mensen met meerdere zorgproblemen. De specialist ouderengeneeskunde neemt regelmatig deel aan het multidisciplinair overleg, kan de huisarts adviseren, en soms (een deel van) de behandeling/begeleiding van uw huisarts overnemen.
  • Teamcoach: de teamcoach ondersteunt en begeleidt de medewerkers van uw team wijkverpleging. 
  • Gebiedsondersteuner: de gebiedsondersteuner begeleidt en ondersteunt teams bij kwaliteit van zorg en zorginhoud en denkt soms mee bij specifieke situaties.
  • Manager: de manager is verantwoordelijk voor de teamoverstijgende taken en is eindverantwoordelijk voor de resultaten van het team. Uitgangspunten daarbij zijn de kwaliteit van leven van elke cliënt. 



Familie en vrienden

U woont zelfstandig. En met hulp van anderen lukt dat. Naast de ondersteuning van het team wijkverpleging is de hulp van uw familie, buren en vrienden heel belangrijk. Zij kunnen u helpen om uw levensstijl zoveel mogelijk voort te zetten.

Leerlingen en stagiaires

Het is voor ons allemaal belangrijk dat er voldoende medewerkers in de zorg zijn. Zodat iedereen de zorg kan krijgen die nodig is. Daarom voelen we ons verantwoordelijk om studenten op te leiden. U kunt regelmatig leerlingen en stagiaires tegenkomen. Zij worden begeleid door een daartoe opgeleide werkbegeleider. Als wij een stagiaire willen betrekken bij een gesprek met u, of bij een medische handeling, dan vragen wij u daar uiteraard eerst toestemming voor. 

ZZG zorggroep is een erkend leerbedrijf voor verschillende opleidingen. Dat varieert van stages voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs tot beroepsopleidingen op verschillende niveaus. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de opleiding tot verzorgende, verpleegkundige of specialist ouderengeneeskunde. 



Alarmering

Personenalarmering kan u helpen om u veilig te voelen en/of langer thuis te kunnen wonen.
Als u zich niet veilig voelt, kunt u zelf een aansluiting op personenalarmering regelen. Hiermee kunt u bijvoorbeeld een familielid alarmeren. Dit wordt ook wel sociale alarmering genoemd. Soms kunt u hiervoor een vergoeding krijgen bij uw gemeente.

Daarnaast kan er personenalarmering nodig zijn waarmee u direct professionele hulp kunt inschakelen in geval van nood. Als uw casemanager aangeeft dat dit voor u nodig is, dan kan dit betaald worden uit uw Wlz-indicatie (MPT).  

Mocht u buiten de geplande zorgmomenten toch zorg nodig hebben, dan kunt u altijd bellen met de ZZG Zorgcentrale. 



Zorgtechnologie

Technologische hulpmiddelen kunnen u helpen om langer zelfstandig te wonen. Bij ZZG hebben we daarvoor verschillende mogelijkheden. Bespreek met uw casemanager of dit iets voor u is en of u hiervoor in aanmerking komt.

Beeldbellen via de iPad
U kunt een deel van de zorg waarvoor u een indicatie heeft omzetten naar zorg op afstand via beeldbellen. U komt dan op een vooraf afgesproken tijdstip via het beeldscherm van de iPad in contact met uw zorgverlener. U kunt ook zelf met al uw vragen contact opnemen met onze zorgcentrale. Denk daarbij aan overleg, controlemomenten,  ondersteuning of uitleg over het  

innemen van medicatie. De Zorgcentrale is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. U ziet en spreekt elkaar via het beeldscherm. De medewerker ziet meteen hoe het met u gaat. Beeldbellen kan een aanvulling zijn op zorg die u thuis ontvangt, zoals persoonlijke verzorging en verpleging. 

Leefstijlmonitoring
Voor thuiswonende cliënten met dementie kunnen we leefstijlmonitoring inzetten. In uw woning plaatsen we bewegingssensoren en deurcontacten. Zo leert het systeem uw normale gedragspatronen kennen, zoals uw dag-nachtritme, en of u nog buiten komt. En dat zonder inbreuk op uw privacy. Wijkt dit patroon zichtbaar af, dan kan dat iets betekenen. Wanneer u bijvoorbeeld opeens vijf maal per nacht naar het toilet gaat, heeft u misschien een beginnende blaasontsteking. Er kan een melding worden doorgezet en zo nodig actie worden ondernomen door uw zorgmedewerkers. 

Medido medicijndoos
De Medido medicijndoos geeft een signaal wanneer het tijd is om de medicijnen te nemen en opent automatisch de verpakking. Hiervoor werken we samen met verschillende apotheken in de regio. De apothekers zorgen ervoor dat de juiste medicatie in de doos geplaatst wordt. Zo heeft u altijd op het juiste moment de juiste medicijnen. 

Zorgrobot Tessa
Als u wijkverpleging krijgt, heeft u lang niet altijd hulp nodig waarbij de zorgverlener direct aanwezig moet zijn. Vaak kan een deel van de zorgvraag al worden opgelost met mondelinge begeleiding.  Zorgrobot Tessa is ontwikkeld als hulpmiddel om u thuis te ondersteunen. Tessa spreekt berichten uit, geeft u een herinnering, stelt vragen en speelt muziek af. Tessa biedt dagstructuur en activeert u voor verschillende activiteiten. Bijvoorbeeld voor het innemen van medicijnen, iets drinken, een boterham smeren of voorbereiden op bezoek dat eraan komt.

Veilig wonen

Inrichting van uw huis

De inrichting van uw huis is belangrijk om veilig te kunnen wonen. We geven u graag een aantal tips.

Indeling en meubels:

  • Leg gebruiksvoorwerpen op een bekende, vaste plaats.
  • Bewegings- en geluidsprikkels kunnen storend zijn. U kunt deze beperken door gebruik te maken van stoffen en zachte materialen (zoals een stoffen stoel en het vastplakken van gordijnen). Ook helpt het om de rug van een vaste zitstoel naar een muur te plaatsen.
  • Een overzichtelijke inrichting en indeling geeft houvast en maakt dat u gemakkelijker de weg kunt vinden (bijvoorbeeld naar toilet en bed).
  • Handig is om de meubels zo te plaatsen dat u zich gemakkelijk met hulpmiddelen zoals een rollator kunt verplaatsen.
  • Meubels die stabiel en stevig staan, voorkomen dat u valt als u zich eraan vasthoudt tijdens het lopen of opstaan (armleuningen helpen ook).
  • Als u gemakkelijk bij spullen in uw kasten kunt, hoeft u niet te bukken of een opstapje te gebruiken.
  • Maak eventueel gebruik van foto’s of figuurtjes om te laten zien wat er in kasten zit of waar de badkamer en het toilet zijn.
  • Liever geen spullen waar u of anderen zich aan kunnen verwonden (scherpe hoeken).

Op de vloer:

  • Let op met losliggende vloerkleden of matten; daarover kunt u struikelen.
  • Grote kleurverschillen op de vloer zijn af te raden; een donkere deurmat op een lichte vloer kan op een donker gat gaan lijken.
  • Veel drukke patronen kunnen de omgeving onrustig maken.

Verlichting:

  • U heeft meer plezier van het daglicht als u de ramen vrijhoudt (bijvoorbeeld geen dichte vitrage). En een natuurlijk ritme van dag en nacht verbetert de werking van uw biologische klok.  
  • Sfeerverlichting die u gemakkelijk aan en uit kunt zetten (schakelaar op zithoogte).
  • Extra verlichting op plaatsen waar u graag een boek leest of een puzzel maakt (lezen vraagt 1500 LUX aan lichtwaarde).
  • Grote schaduwplekken en onvoldoende licht kunt u beter voorkomen.
  • Sterk spiegelende of glanzende oppervlaktes kunnen u verblinden.

Brandveiligheid
U bent u zelf verantwoordelijk voor de brandveiligheid in uw woning. U kunt veel doen om brand te voorkomen en snel te handelen als er brand uitbreekt. Lees meer over brandveiligheid in de folder ‘Brandveiligheid in de zorg’ in deze map.


Woningaanpassingen en hulpmiddelen
Soms kan het nodig zijn om uw woning aan te passen, bijvoorbeeld met een traplift of drempelhulp. Of om gebruik te maken van hulpmiddelen, zoals een scootmobiel of  rolstoel op maat. Deze kunt u aanvragen bij uw gemeente (Wmo). 

Heeft u tijdelijk een hulpmiddel nodig, dan krijgt u deze meestal via uw zorgverzekering vergoed. 

Meer informatie over hulpmiddelen en vergoedingen vind u op www.hulpmiddelenwijzer.nl/