De moeder van Leonie Roelofs woont in woonzorgboerderij De Hagert, in de buurt van Wijchen. Hier kunnen mensen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking terecht voor 24-uurszorg, dagbesteding en dagopvang. Leonie is naast mantelzorger voor haar moeder ook vrijwilliger bij De Hagert. “Ik vind het vanzelfsprekend om iets terug te doen”. 

“Als buitenmens woonde mijn moeder op een hobbyboerderij met meerdere dieren. Toen we merkten dat ze daar het werk niet meer goed aankon, ging ik één keer in de week langs en hielp met schoonmaken van het huis, de was doen en andere huishoudelijke taken. Ook bezocht ik met haar de dokter of het ziekenhuis. Mijn broer, die bij haar woonde, nam ook veel ondersteuning voor zijn rekening. In de loop van de tijd is ze steeds vaker naar de dagopvang van De Hagert gegaan en is ze er uiteindelijk gaan wonen. Hierdoor hebben we het als mantelzorgers rustiger gekregen, maar ik doe bijvoorbeeld nog steeds de was voor haar.” 

Relativeren“Nu noem je dat mantelzorg, maar ik heb het altijd vanzelfsprekend gevonden om te helpen. Mijn moeder heeft goed voor ons gezorgd en nu zorgen wij voor haar. Ze is gelukkig een nuchtere vrouw die makkelijk is in de omgang. Nu gaat haar gezondheid achteruit, dat zien we natuurlijk liever anders. Maar net als mijn moeder relativeer ik het zoveel mogelijk. Je kunt wel mopperen, maar daarmee verander je niets aan de situatie. Je moet omgaan met de dingen die op je pad komen.”

Fijne plek“De Hagert is een landelijk gelegen woonzorgboerderij met veel groen eromheen. Er zijn moestuinen, een kas en bloementuinen en alles staat in het teken van buitenleven. Omdat ze hier ook in de tuin bezig kon zijn, was De Hagert perfect voor mijn moeder. Inmiddels wordt haar belangstelling voor het buitenleven minder en laat ze het tuinwerk nu graag aan anderen over. Maar er is voor haar nog genoeg te beleven. De Hagert werkt actief samen met vrijwilligers uit de buurt en bedrijven en scholen in de directe omgeving. Het is daardoor een sociale omgeving en men loopt er in en uit. Een keer in de maand is er een viering van bezinning, een creatieve avond en een muziekavond.” 

Met de hele familie“Wekelijks help ik mee met het klaarmaken van het ontbijt voor de bewoners. Op De Hagert koken ze met groenten en fruit uit de moestuin. Soms word ik gebeld om mee te koken. Waar ik kan, help ik samen met andere vrijwilligers mee. Samen met mijn dochters van 21 en 22 jaar hebben we met Pasen hapjes gemaakt. Die vinden dat ook leuk, net als ik. We vieren daar de feestdagen. Mijn zus is bloemist en zorgt regelmatig voor verse bloemen of een mooie buitenversiering van takken. Omdat mijn broer wat dichterbij woont, gaat hij in de avond wat vaker naar haar toe om te helpen waar nodig. Het hoeft niet iets groots te zijn. Als je iets doet, is het al goed. Ik vind het mooi om te zien wat aandacht doet met de mensen die er wonen en de familie die hen bezoekt.”