“Mantelzorgen doen we al een jaar of vijf, zes. Op momenten kan dat geestelijk heel zwaar zijn. Maar ik doe het met liefde. Ik heb mezelf altijd beloofd: als mantelzorgen op mijn pad komt, maak ik daar tijd voor vrij. Gelukkig had ik zakelijk gezien de mogelijkheid om een stapje terug te doen. Daar ben ik heel blij mee. Want ik realiseer me heel goed dat niet iedereen ervoor kan kiezen om minder te werken om meer te kunnen mantelzorgen.”

Sjoerd Scheepmaker is, met ondersteuning van zijn vrouw, al jaren intensief mantelzorger. Eerst stonden ze klaar voor Sjoerds ouders. Sinds het overlijden van zijn vader eerder dit jaar, blijft Sjoerd samen met zijn vrouw niet alleen zijn moeder verzorgen, maar delen ze ook hun liefde en zorg met andere bewoners in Aaron. 

Samen zorgen voor mijn moeder

“Mijn moeder woont sinds maart 2022 in Aaron. Daarvoor woonde ze in Boszicht. Ze heeft vasculaire dementie en op een gegeven moment was het niet meer mogelijk om haar thuis te laten wonen. Want ook mijn vader kampte met de nodige gezondheidsklachten en kon niet meer voor haar zorgen. In die periode waren wij mantelzorger voor mijn beide ouders. 

Mijn moeder woont op een fijne plek. Het voelt in Aaron heel vertrouwd. Ook voor ons als mantelzorgers. De zorgmedewerkers zijn super in de samenwerking en we krijgen de ruimte om zelf onze zorg vorm te geven. Het zorgen doen we dus echt samen. Want ook mijn twee zussen, die verder weg wonen, doen wat zij maximaal kunnen. 

We maken er iets gezelligs van 

Afgelopen zomer hebben mijn vrouw en ik acht weken lang een halve dag in de week meegeholpen op de afdeling waar mijn moeder woont. De vakantieplanning kwam niet helemaal rond en wij wilden graag bijspringen. Onze insteek was: zet ons in waarvoor je ons kunt gebruiken. We draaiden deels mee met het gewone ritme en hielpen dus met praktische zaken als de was opbergen, het wegbrengen van vuilnis en het verzorgen van het ontbijt en de lunch. Ook kregen we alle ruimte om er iets gezelligs van te maken. Iemand zin in pannenkoeken? Dan regelden we dat.

Bijzondere momenten met bewoners

Er waren ook momenten dat er wel genoeg personeel was en wij dus ‘extra’ waren. Dan gingen we samen met een aantal bewoners boodschappen doen, we deden activiteiten en er was tijd om in alle rust een praatje te maken. Hierdoor heb ik deze zomer een andere warmte van mantelzorgen ontdekt dan in vier, vijf jaar daarvoor. Doordat je er regelmatig bent, kom je anders in contact met bewoners. Je krijgt mooie, intense gesprekken. Je ziet mensen loskomen en opbloeien. Ook je eigen moeder. Ik kwam nu voor iedereen. Mijn moeder zag dat en genoot daarvan. Ze straalde! Dat geeft ons ook voldoening. Het was een bijzondere zomer.”