De heer Muller, de echtgenoot van mevrouw Visser uit Malden, heeft sinds een aantal jaren de ziekte van Parkinson. Mevrouw Visser is zijn mantelzorger en samen slaan zij er zich doorheen. Toen haar man vorig jaar na een lelijke val op vakantie zijn heup brak, veranderden er dingen. Het mantelzorgen werd intensiever, waardoor keuzes gemaakt moesten worden.

“Ik denk dat we het goed hebben opgepakt”, zegt mevrouw Visser. “Ik voel me erg betrokken en dat is belangrijk om de kar te kunnen trekken. Mijn man was altijd erg zelfstandig, we gingen beiden onze gang. Daarin zijn veranderingen gekomen. Ik ben nagenoeg gestopt met mijn vrijwilligerswerk, want ik moet mijn tijd vrij kunnen invullen om mijn man te begeleiden naar artsen en andere afspraken. Ook neem ik nu de beslissingen en stuur bij waar nodig is. We hebben daarover duidelijke afspraken gemaakt. Dat maakt het makkelijker. Ik stel daarbij altijd voorop dat ik niets van mijn man wil afpakken.”

Cursus ‘ziekenverzorging thuis’

ZZG zorggroep verzorgt cursussen zoals ‘ziekenverzorging thuis’. “Dat kan zeker iets toevoegen”, geeft mevrouw Visser aan. “Voorheen was ik verpleegkundige, dus de zorg gaat me gemakkelijk af. Maar als je dit als mantelzorger niet kent, is het zeker raadzaam hiervoor een cursus te volgen.”

Mantelzorgen is mijn taak

“Het voelt niet alsof ik zit opgescheept met de zorg voor mijn man. Het voelt als mijn taak, ondanks dat het in zekere zin een beperking is in mijn vrijheid. ’s Morgens zet ik de medicijnen klaar. Ik bewaak onze agenda’s, zeg wat we gaan doen en doe in en rondom het huis alles wat nodig is. Daarbij heb ik een aantal taken van mijn man overgenomen, ook wat betreft de financiën. Ik verzorg alle maaltijden en zorg ervoor dat mijn man nooit te lang alleen is. Dat lukt allemaal nog heel goed. We maken met mooi weer graag uitstapjes met de auto en genieten van de omgeving.”

Mantelzorggroep

“We hebben een goede hulp in de huishouding, waar wij echt op kunnen bouwen. Ook ben ik sinds kort lid van de mantelzorggroep van partners van mensen met parkinson. We zullen pas extra hulp inschakelen wanneer het voor mij lichamelijk te zwaar wordt. Tot die tijd redden wij ons prima.”