Evie (8), dochter van zorgmedewerker Marijke Boeijen, kreeg woensdag 15 november een Nijmeegs Kinderlintje. Kinderlintjes worden elk jaar uitgereikt aan kinderen die zich op een bijzondere manier inzetten voor anderen of voor de stad. Evie kreeg het lintje, omdat ze al jaren veel vrolijkheid en persoonlijke aandacht brengt bij de bewoners van woonzorglocatie Waterrijk.

Al sinds ze zo’n vier jaar oud is, gaat Evie regelmatig met haar moeder mee naar het werk. Moeder Marijke werkt in Waterrijk in Nijmegen. Een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie. Het 'opa's-en-oma's verblijf', zoals Evie zegt. Evie zorgt voor fijne momenten, gezelligheid en persoonlijke aandacht. Samen met een bewoner een spelletje doen, knutselen of samen liedjes zingen. Ook treedt Evie regelmatig op. Ze zet de muziek aan en doet een dansje. De bewoners zijn haar enthousiaste publiek. En regelmatig trakteert ze de bewoners op versgebakken pannenkoeken en cupcakes. 

Goede vrienden

Evie komt graag in Waterrijk. Het voelt alsof de bewoners goede vrienden van haar zijn, vertelt ze. “De mensen hier zijn heel aardig. Sommigen maken weleens een cadeautje voor me. Van Henk heb ik een bosje bloemen gekregen. Pedro is heel gezellig. Met hem doe ik veel spelletjes, vooral vier-op-een-rij. En Pedro wint bijna altijd. Soms doen we ballontennis met de hele groep.”

De waardering is er van beide kanten en de bewoners zien Evie graag komen. “Ze is hartstikke lief”, vertelt Pedro Koolman, een van de bewoners. “We flauwekullen samen veel, we zingen. We doen heel veel spelletjes samen.” En bijna alle bewoners hebben een foto van zichzelf met Evie of een tekening van Evie op hun kamer hangen.

Ook helpt Evie waar ze wil en kan. Ze brengt eten rond, zet de koffie en neemt de tafels af na het eten. Of ze brengt samen met bewoner Jan het vuil naar de container buiten. En wanneer iemand het even niet meer weet, brengt ze diegene naar de goede kamer. 

Evie brengt rust

Evie was nog maar klein, toen ze al aan haar moeder vroeg of ze met haar mee mocht naar het werk, vertelt moeder Marijke. Ze is er blij mee dat haar dochter af en toe met haar mee gaat. “Het is een fijne gedachte dat je weet dat de bewoners worden vermaakt en het naar hun zin hebben.” Marijke vertelt dat mensen met dementie vaak heel positief reageren op kinderen. Als Evie er is, blijven de bewoners na het eten langer in de woonkamer. Evie kletst met iedereen en dat maakt dat de mensen ook veel meer praten. “En als iemand onrustig is, zwakt Evie dat vaak af. Dat gebeurt zonder dat ze dat zelf door heeft. Haar aanwezigheid brengt rust bij de mensen.”

Ook voor Evie is het waardevol om in Waterrijk te zijn, vindt Marijke. “Ze leert om te gaan met oudere mensen en mensen met een ziektebeeld. Ze leert dat iedereen er mag zijn.” Voor Evie blijkt dat al vanzelfsprekend. Tijdens het gesprek bij de uitreiking van de Kinderlintjes werd gezegd dat Waterrijk een verpleeghuis is en gevraagd wie er wonen. Evie antwoordde: “Allemaal opa's en oma's”. Zijn die mensen dan ziek? Nee, ze hebben gewoon zorg nodig, vertelde Evie. De vraagsteller vertelde vervolgens dat er mensen wonen met dementie. Waarop Evie reageerde: “Ik weet niet wat dat is.” Evie ziet mensen zoals ze zijn, niet als mensen met een ziekte.