Wat doe je als een clubgenoot tijdelijk in het Herstelcentrum verblijft? De sjoelclub van Betty wist het wel: dan verhuis je de sjoelbak toch gewoon mee! Deze hartverwarmende actie laat zien hoe belangrijk vriendschap en saamhorigheid zijn, juist wanneer je dat het hardst nodig hebt.
Vriendschap kent geen grenzen
Voor de sjoelclub was het een logische stap. Toen Betty in het Herstelcentrum moest verblijven, twijfelden ze geen moment. "We dachten gelijk: we laten het doorgaan en we gaan naar het Herstelcentrum," vertelt een van de leden. Ze namen zelfs hun eigen sjoelbak mee, al bleek die ter plekke al klaar te staan. Het sjoelen zelf is eigenlijk bijzaak. Het gaat vooral om de gezelligheid en de verbondenheid.
Deze groep vrienden, al dertig tot veertig jaar actief in vrijwilligerswerk in Dukenburg, weet wat het is om er voor elkaar te zijn. Ze hebben in de loop der jaren veel meegemaakt en zijn ervan overtuigd dat je elkaar moet blijven opzoeken. "Het enige wat je kunt doen, is toch met elkaar dingen gewoon door laten gaan," zegt een van hen. Sjoelen is voor ons dan de makkelijkste en mooiste manier om verbonden te blijven.
Een lichtpuntje tijdens het herstel
Voor Betty kwam de komst van haar sjoelclub als een complete verrassing. "Geweldig. Heel leuk!" reageerde ze enthousiast. De wekelijkse bijeenkomsten zijn ontzettend belangrijk voor haar. "Als deze mensen niet elke keer hier waren, dan was mijn verblijf saaier en stiller," vertelt ze. Het toont aan hoe belangrijk sociale contacten zijn tijdens een herstelperiode. Het helpt bij het welzijn en geeft een doel om naar uit te kijken.
De inzet van de sjoelclub en de steun van welzijnscoördinator Tim, zijn hierin hard nodig. Tim was direct enthousiast over het initiatief en probeert nu meer van zulke waardevolle groepjes te stimuleren. Maar het is een uitdaging om mensen in het Herstelcentrum te betrekken, merkt de sjoelclub op. Iedereen zit er tijdelijk en focust zich vaak op zichzelf. Toch hopen ze dat hun voorbeeld anderen inspireert. "Niet bij de pakken neerzitten en vooral dingen samen doen," zegt een van de clubleden. "Plezier hebben ook al zit je hier."
Samen zorgen, samen sterk
Dit verhaal maakt duidelijk hoe belangrijk 'samen zorgen' is. En dat kan op heel veel manieren. De sjoelclub laat zien dat je door kleine gebaren een groot verschil kunt maken. Het is een mooi voorbeeld van hoe vriendschap standhoudt, ook als het leven even anders loopt.
"Het is een klankbord, een moment waar we ons verhaal kwijt kunnen en waar we ondersteuning vinden. Dit hoort bij ons leven," zeggen de sjoelclubleden. "Dit is waar we voor staan." Hun actie is een oproep aan iedereen: blijf doen wat je deed met elkaar, ook als de omstandigheden veranderen. Iedereen heeft behoefte aan verbinding en steun, en door er voor elkaar te zijn, maken we samen, maar vooral voor elkaar, het verschil.