Burgemeester Marijke van Beek van gemeente Wijchen nam het eerste exemplaar van het boekje ‘Afscheid in stukjes’ geschreven door Inge van Westenbrugge in ontvangst. Het zijn verhalen van bewoners van de Weegbree, de woonzorglocatie van ZZG in het hart van Wijchen. Hier wonen veel inwoners uit Wijchen die door dementie niet meer thuis kunnen wonen. Inge werkt er als woonbegeleider.

Het gaat over ‘oog en aandacht voor elkaar’. Aandacht voor de bewoner, maar juist ook oog voor naasten en mantelzorgers. Want wanneer dementie zijn intrede doet in het leven wordt pijnlijk duidelijk dat de toekomst bestaat uit afscheid nemen in stukjes. Rouwen om iemand die er nog is. Zorgmedewerkers die zich dagelijks inzetten om liefde en aandacht te geven aan de bewoners. Maar ook een luisterend oor zijn voor naasten en mantelzorgers, samen optrekken en zorgen en emoties bespreken. 

Burgemeester Marijke van Beek: ‘Zeker in deze tijd van corona, waar contact en ontmoeting niet vanzelfsprekend meer is, is het van belang dat we als inwoners van Wijchen omkijken naar elkaar. Bewoners van de Weegbree zijn in goede handen. Door alle maatregelen is het voor naasten maar ook voor vrijwilligers zwaar dat ze niet in grote getale langs kunnen komen. Het is veel te rustig in de ontmoetingsruimte ‘Het Rozenblad’ in de Weegbree. 

Daarom is oog en aandacht voor elkaar nu nog noodzakelijker. Het geeft hoop en vertrouwen dat we in moeilijke tijden er als mens voor elkaar zijn’. 

Ook alle leden van het college en de gemeenteraad van Wijchen krijgen het boekje. Aan hen de oproep om mensen met een dementie en hun partners te blijven (onder)steunen zodat ze onderdeel blijven van de lokale gemeenschap.