Sinds 1 juli is Giliam Kuijpers lid van de Raad van Toezicht van ZZG. Giliam brengt veel ervaring mee, zowel als professional in de zorg als uit haar persoonlijke leven.
Even voorstellen"Ik ben begonnen als kinderarts. In 2005, op 34-jarige leeftijd, werd ik zelf patiënt in mijn eigen ziekenhuis. Die ervaring was bepalend. Ik zag hoe hard zorgprofessionals werken en wilde bijdragen aan het verbeteren van de zorg vanuit een menselijk oogpunt. Hoe kunnen we waardevolle gesprekken voeren? Hoe zorgen we voor een open cultuur en hoe blijft het patiëntenperspectief altijd voorop staan?
Ik wil een 'systeemdokter' zijn voor de zorg. Zo was ik medisch manager kwaliteit en richtte ik me op verandering in de zorg en coaching van zorgprofessionals. Later werd ik directeur beleid bij de artsenfederatie KNMG. Bij alles wat ik deed en doe is het functioneren van de zorgprofessional de rode draad. Ik geloof namelijk sterk dat als zorgprofessionals goed in hun vel zitten, zij hun werk beter doen. En dat komt de cliënt uiteindelijk het meest ten goede."
Wie ben jij in een paar woorden?
"Als mensen mij omschrijven, hoor ik vaak dat ik een interessante mix ben van zachtheid en kracht. Ook zijn zorgvuldigheid, deskundigheid en enthousiasme woorden die bij mij passen.¨
Welke rol ga je vervullen in de Raad van Toezicht?
"Mijn inwerkprogramma was al begonnen voor de officiële startdatum van 1 juli. Dat is heel goed opgepakt door ZZG. Ik kon met veel mensen kennismaken en veel locaties bezoeken. Ik blijf contact onderhouden met cliëntenraden en de ondernemingsraad. We hebben uiteindelijk, ieder vanuit onze eigen rol, hetzelfde doel.
Ik word lid van de commissie Kwaliteit en Veiligheid. Mijn belangrijkste taak in de Raad van Toezicht vind ik het stellen van de juiste vragen: 'Wat betekent dit nu voor de cliënten en mantelzorgers? Wat gaan zij hiervan merken? En wat betekent dit voor het werkplezier van de medewerkers?' Het contact tussen mensen en het gevoel dat je samen iets waardevols doet, moet altijd op nummer één staan. Ik wil steeds terug naar de bedoeling en het concreet maken: 'Hoe werkt dit in de praktijk? Wat zie ik als ik morgen op werkbezoek ga?' Het moet gaan over de mens, de mantelzorger, de cliënt en de medewerkers. Dat moet centraal staan."
Wat zijn in jouw ogen de verantwoordelijkheden van een Raad van Toezicht?
"De Raad van Toezicht moet ervoor zorgen dat de organisatie goed functioneert en dat de belangen van cliënten, mantelzorgers en medewerkers altijd voorop staan. We moeten ons bewust zijn van onze maatschappelijke opdracht. Hoe kunnen we bijvoorbeeld met minder medewerkers dezelfde of betere zorg leveren? Dat vraagt om innovatieve manieren om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, in hun eigen, prettige omgeving.
Ik heb dit zelf ervaren als mantelzorger voor mijn ouders, die ik de afgelopen jaren tot hun overlijden intensief heb verzorgd. Vanuit die ervaring, als arts en mantelzorger, wilde ik graag toezichthouder worden in de ouderenzorg. Het gaat over kwaliteit van leven. Kwaliteit van zorg is daarin ondersteunend. Het liefst zo lang mogelijk thuis, maar als dat niet meer kan, dan moet het een prettige, warme omgeving zijn, geen koude, kale kamer."
Hoe zie je de drie waarden van ZZG: deskundig, liefdevol en helder?
"De waarden deskundig, liefdevol en helder spreken mij enorm aan en passen bij wie ik ben. Deskundig, maar met een warme zakelijkheid. Liefdevol spreekt voor zich. En helder betekent voor mij transparant zijn en zorgen dat beleidsplannen duidelijk zijn voor iedereen. Terug naar de bedoeling, terug naar de kern. Als je iets niet helder kunt uitleggen, begrijp je het waarschijnlijk zelf niet goed.
Harrie Windmüller, de voorzitter van de Raad van Toezicht, noemde drie belangrijke vragen die centraal staan: Wat wil ik? Wat kan ik? Wat heb ik nodig? Dit gaat over eigen regie geven aan de cliënt, aan hun gezondheid. Dit is helder, liefdevol en deskundig. Dit is de kern."