Op maandag 7 oktober hebben 37 Nijmeegse organisaties, waaronder ZZG, een lokaal preventieakkoord ondertekend. Hiermee spreken we samen af dat we actief een gezonde leefstijl bij medewerkers, leerlingen, cliënten en patiënten  stimuleren. Een rookvrije omgeving, meer bewegen en gezond eten, en bewustwording van de risico’s van alcoholgebruik zijn de prioriteiten. Het uiteindelijke doel van het akkoord is de fysieke én mentale gezondheid van Nijmegenaren aanzienlijk te verbeteren. 

Nijmegen is de eerste stad die, in navolging van het Nationaal Preventieakkoord, een lokaal preventieakkoord sluit. Staatsecretaris Paul Blokhuis van VWS, is enthousiast: ‘Geweldig dat er een lokaal akkoord is met zoveel organisaties. Mooi om te zien dat er binnen Nijmegen een brede beweging bezig is om een gezonde keuze makkelijker te maken voor alle Nijmegenaren.’ Radboudumc, gemeente Nijmegen en GGD Gelderland-Zuid zijn de initiatiefnemers van het akkoord. 

Met het lokaal preventieakkoord wordt de al sinds 2017 bestaande Nijmeegse beweging ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’, versterkt en versneld. ‘Ons gezamenlijke doel is gezonde inwoners in een gezonde stad. Daar trekken we zo’n 10 jaar voor uit. In Nijmegen zitten we niet stil: we organiseren werkconferenties over vitaliteit, gezond eten, stoppen met roken, en er is een platform waar we initiatieven, kennis en onderzoeksresultaten met elkaar delen. En er ligt nu een preventieakkoord, breed gedragen door Nijmeegse organisaties die zich samen verantwoordelijk voelen voor een gezonder Nijmegen.