In de Waalsprong in de nieuwe wijk Hof van Holland (Nijmegen-Noord) startte vorige week de bouw van woonzorgcomplex Aaron met 91 appartementen. In 36 appartementen komen ouderen met een zorg/ondersteuningsvraag te wonen. ZZG verleent aan deze mensen de zorg. In dit gebouw komen vitale ouderen, ouderen met een zorg- en ondersteuningsvraag én jongvolwassenen met een verstandelijke beperking te wonen. 

Samen vitaal wonen

ZZG zorggroep en woningcorporatie Talis ontwikkelen hier samen het Vitaal Wonen-concept. Een mix van ouderen die zorg en ondersteuning nodig hebben én ‘wonen met een plus’, voor zelfstandig wonende 60-plussers. 

De 45 Talis-appartementen voor zelfstandig wonende 60-plussers krijgen een gezamenlijke huiskamer, grote tuin en gemeenschappelijke logeerkamer. De huurders gaan een soort community vormen, een plek waar buren naar elkaar omkijken. Hoe dat gebeurt, dat bepalen de bewoners zelf. Ze denken ook vooraf mee over hun nieuwe woonomgeving. 

De bewoners van het deel dat ZZG huurt, krijgen ieder een eigen appartement met woonkamer met keuken en aparte slaapkamer en badkamer. Hier kunnen ze zoveel mogelijk zelfstandig wonen met de zorg en ondersteuning van ZZG.

Op de begane grond huurt Majstro 10 appartementen voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking.

Eind dit jaar is de bouw klaar. Daarna wonen vitale en minder vitale bewoners hier bij elkaar. Het idee is dat de bewoners, onderdeel zijn van de nieuwe buurt en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. 

Gebouw krijgt een duurzaam karakter

Op het gebouw komen veel zonnepanelen en het krijgt deels een sedumdak. Dit groene dak helpt bij het opvangen en bufferen van hemelwater en heeft een koelend effect in het gebouw. Ook bouwt de aannemer dit gebouw zoveel mogelijk natuurinclusief. Zo komen er gevelnestkastjes, extra groen en is de tuin vogel- en insectvriendelijk. Voor de gevel gebruiken ze biologisch afbreekbare materialen. Het gebouw is demontabel. Dat wil zeggen dat het pand eenvoudig weer uit elkaar is te halen. De materialen zijn ooit bij de eventuele afbraak van het gebouw makkelijk te hergebruiken.

Waalsprong; midden in een nieuw levendig stadsdeel

Het gebied heeft groene karakter en ligt aan de rivier aan de kant van Lent. De Waalsprong is het nieuwe stadsdeel van Nijmegen. In 2029 woont ruim een vijfde van alle Nijmegenaren in de Waalsprong. Hof van Holland is een van de nieuwe wijken in dit gebied. Deze wijk krijgt het centrumgebied met winkels, horeca, gezondheidsplein en alle ruimte om elkaar te ontmoeten. Daarmee wordt dit het meest stedelijke, levendige deel van het gebied.

De naam Aaron

Het gebouw heet Aaron. Op het gebouw komt straks de volledige naam van Julian Aaron Cook. Majoor Cook (1916 - 1990) gaf op 20 september 1944 tijdens Operatie Market Garden als commandant van een luchtlandingseenheid leiding aan de succesvolle Waaloversteek. 

Start verhuur

Binnenkort start Talis met de verhuur van de eerste 15 wonen-met-een-plus-appartementen. Meer informatie hierover kunt u krijgen via Talis, 024 - 352 39 11. Zij hebben ook deze uitgebreide brochure over gebouw Aaron op hun website staan.

 

Op de foto het heien van de eerste paal. Fotograaf: William Moore.