HomeVitaal en zinvol ouder worden

Vitaal en zinvol ouder worden

Gezond ouder worden, dat willen we allemaal. Maar een bekend gezegde zegt dat ouderdom met gebreken komt. Hoe kunnen we er toch voor zorgen dat we ook op latere leeftijd zo vitaal mogelijk blijven? En hoe blijven we ons leven zinvol vinden?

Blijf in beweging

Menno Penso (92): “Ik ben altijd sportief geweest, écht een buitenmens. Nadat ik in oktober 2012 een CVA kreeg en negen dagen in het ziekenhuis belandde, werd ik met de neus op de feiten gedrukt. De spierkracht verdwijnt dan als sneeuw voor de zon. Daarom vind ik het belangrijk om –juist ook op hoge leeftijd- mijn conditie op peil te houden. Ik doe aan fitness, fysiotherapie en Tai Chi. Natuurlijk gaat het allemaal trager dan vroeger, dat heb ik moeten accepteren. Ik kijk liever naar wat ik nog wél kan. En door het sporten heb ik ook nog eens directer contact gekregen met mijn medebewoners.”

10 redenen om te bewegen
Bewegen…
… voorkomt overgewicht
… is goed voor je sociale leven
… kan stress, angst en depressie verminderen
… kan kanker voorkomen
… is goed voor je hart
… kan osteoporose voorkomen
… kan diabetes voorkomen
… is goed voor de longen
… is goed voor de portemonnee
… is de beste vorm van pensioensparen

Bron: www.30minutenbewegen.nl

Houd uw hersens actiefIMG_20121103_154603 nieuw doddendaal

Een dagelijkse portie hersengymnastiek doet geest én lichaam goed. Sterker nog: wie mentaal in beweging blijft, kan fysiek beter uit de voeten. Fysiotherapeut Corina Jongeneelen van ZZG zorggroep legt uit: “Een manier om de hersenen extra te prikkelen, is door buiten bestaande kaders te denken. Door een andere route naar de supermarkt te nemen bijvoorbeeld. Of als rechtshandige een middag alles met links te doen. In dit geval train je je brein door andere spieren te gebruiken. En tegenwoordig zijn er allerlei digitale geheugenspelletjes voor op de iPad of laptop. Ook leuk is om een film in een andere taal te bekijken, of een nieuwe hobby uit te proberen.”

Hoe houdt u uw hersenen jong? Volg een college!
Professor Erik Scherder, hoogleraar klinische Neuropsychologie, legt in vijf begrijpelijke colleges uit waarom ouderen (en jongeren) hun hersenen jonger kunnen houden door te bewegen, naar muziek te luisteren of te kauwen. Beluister de colleges op de website van de Universiteit van Nederland: www.universiteitvannederland.nl

Kijk het Vitaal Journaal

Bekijk ook het Vitaal Journaal, een interactief online journaal dat gemaakt wordt in het kader van de campagne ‘Het Nieuwe Ouder Worden’:

Volg de tips uit de Schatkist

Lees ook eens onze uitgave ‘Het geheim van de Schatkist’, dat de kracht en vindingrijkheid laat zien van mantelzorgers van mensen met dementie. Boordevol mooie verhalen en tips om langer zelfstandig thuis te wonen, als er sprake is van dementie.
Het geheim van de schatkist