Frieda Kuik

Frieda woont met haar gezin in een eengezinswoning in de Nijmeegse wijk Hazenkamp.
Ze krijgt ondersteuning van het Team Technische Verpleegkunde van ZZG zorggroep. 

Ben je geboren en getogen in Nijmegen?

“Nee, ik woon hier nu ongeveer een jaar. Ik kom oorspronkelijk uit Meppel en mijn partner woonde in Tilburg. We hebben een tijdje een latrelatie gehad. In juni 2017 hoorde ik dat ik uitgezaaide longkanker heb in een vergevorderd stadium. Toen chemotherapie bleek aan te slaan, wilden we toch wel heel graag samenwonen. We hebben voor Nijmegen gekozen, omdat dit in het midden lag qua reisafstand naar ons werk. Ik dacht toen nog dat ik wel weer aan het werk zou kunnen in Zwolle.”

Wat een ingrijpende gebeurtenis. Hoe ga je daarmee om?

“Ik probeer zo positief mogelijk te blijven. De prognose bij longkanker is vaak slecht. Eigenlijk zit ik al over mijn houdbaarheidsdatum heen. Ik wil de tijd die ik nog heb zo goed mogelijk besteden. Toen ik werd afgekeurd om te werken, zat ik thuis. Maar ik ben nog maar 50, veel te jong om niks te doen. Ik was op zoek naar een stukje zingeving. Ik heb me toen samen met een vriendin aangemeld bij een hobbycentrum. Daar ga ik nu één keer in de week naartoe om te boetseren met klei. Het is heerlijk om te doen. Ik word er helemaal zen van.”

En naast deze nieuwe hobby ben je ook vrijwilligerswerk gaan doen?

Op een manege voor aangepast paardrijden. Ik begeleid daar gehandicapte mensen die niet bij een gewone manege terecht kunnen. Dan loop ik met de paarden mee, terwijl een instructrice de ruiter begeleidt. Dit vind ik fantastisch om te doen. Ik houd heel erg van paarden en vind de doelgroep ook heel leuk. Ik ging vroeger ook elk jaar een week op vakantie met gehandicapte mensen. Als ik terugkom van de manege ben ik wel altijd heel erg moe, maar het geeft zoveel voldoening. Het is het 100% waard.”

Wat zou je anderen willen meegeven?

Kort maar krachtig: Vier het leven! Haal eruit wat erin zit. Stel geen dingen uit die je nog wilt doen. Waardeer ook de kleine dingen. Ik snap dat je niet 24 uur per dag kunt genieten. Maar het is belangrijk om de mooie dingen te blijven zien en er het beste van te maken. Je helpt jezelf door positief te blijven.”