HomeNieuwsZZG en HAN werken samen aan verbetering van kwaliteit van zorg

ZZG en HAN werken samen aan verbetering van kwaliteit van zorg

Publicatiedatum: 18 juni 2018

Mike Verkaaik, directeur ZZG Herstelcentrum, en Saskia van der Lyke, directeur HAN Gedrag, Gezondheid en Maatschappij hebben een vernieuwde samenwerkingsovereenkomst getekend. Het gezamenlijke doel is verbetering van kwaliteit van zorg en innovaties in de zorg.

Een wetenschapscommissie met Mike Verkaaik en HAN lectoren Rob van de Sande (Eerstelijnszorg) en Bert de Swart (Neurorevalidatie) zwengelt praktijkonderzoek aan naar verbeteringen in de zorg. Daarnaast is er bij het ZZG Herstelcentrum een multidisciplinaire Leerwerkplaats voor HAN studenten van paramedische en verpleegkundige studies.

Alles is revalidatie
Een voorbeeld waarbinnen de samenwerking tussen HAN en ZZG zorggroep een belangrijke rol speelt is het multidisciplinaire project ‘Alles is revalidatie’. “Met dit project willen we een nieuwe impuls geven aan de initiatieven voor verbetering van de kwaliteit van de revalidatiezorg”, vertelt Jules Kraaijkamp, verpleegkundig specialist. “Dat doen we samen met medewerkers, studenten en docenten. Praktijk, onderzoek en onderwijs komen hier samen. Praktijkstudenten leveren belangrijke input op basis van wat ze in de praktijk meemaken. Daarnaast maken de onderzoekstudenten deel uit van een doorlopende onderzoekslijn binnen het project ‘Alles is revalidatie’. Zo ontwikkelen we samen met de studenten een ‘meeloopdag’. Hierbij nodigen we familie en mantelzorger uit om mee te kijken met de verschillende therapieën, om zo de mantelzorger optimaal te betrekken en te informeren.  Daarnaast organiseren we voorlichtingsbijeenkomsten voor mantelzorgers en een structureel proefverlof binnen het revalidatietraject. Dat is het mooie van dit project: de cliënt profiteert er direct van!”

Van onderzoek naar praktijkstage
Esmée Hendriks, student fysiotherapie deed vorig jaar onderzoek bij het ZZG Herstelcentrum. Dat beviel haar zo goed dat ze besloot om hier ook haar afsluitende praktijkstage te lopen. “Het is een mooie kans om ervaring op te doen in de revalidatiezorg. Ik leer hier ontzettend veel, met name over multidisciplinaire samenwerking. Door mijn ervaringen bij het ZZG Herstelcentrum weet ik dat ik na mijn afstuderen graag door wil in de revalidatiezorg.”


Bekijk meer nieuws