HomeNieuwsValpreventiemaand in het teken van fietsen

Valpreventiemaand in het teken van fietsen

Publicatiedatum: 08 oktober 2019

De jaarlijkse valpreventiemaand is weer gestart met als thema ‘Hup, op de fiets!’ Veilig fietsen draagt bij aan langer vitaal en zelfstandig blijven.

Het aantal ouderen dat in de afgelopen 3 maanden viel, is gestegen. Dit blijkt uit cijfers van de GGD die afkomstig zijn uit de Volwassenenmonitor.
Gemiddeld genomen valt 1 op de 5 ouderen wel eens.
Dit percentage stijgt met het ouder worden.

 

Blijven bewegen is belangrijk om vallen te voorkomen. Tijdens de valpreventiemaand in oktober staat veilig fietsen centraal. In de regio worden verschillende (fiets)activiteiten georganiseerd.

Voor het thema fietsen is gekozen, omdat fietsen voor ouderen een goede manier is om te blijven bewegen en de spieren soepel te houden. Fietsen draagt bij aan mobiel en vitaal blijven. Maar fietsen brengt ook risico’s met zich mee.

Tijdens de 9e regionale valpreventiemaand richten de activiteiten zich op fietsen, veiligheid en mobiliteit in het algemeen. Ook wordt er aandacht gevraagd voor (veilige) alternatieven, zoals de elektrische fiets, driewielfiets en loopfiets.
Alle activiteiten zijn te vinden op de website www.hupopdefiets.nl

Lees hier de ervaring van Gerda die na haar hersenbloeding weer leerde fietsen op een driewieler.

Lees ook het artikel uit De Gelderlander ‘Meer ouderen ernstig gewond na val’ en het belang van valpreventietrainingen.

Doe de Quiz Valpreventie en test je kennis en leer meer over dit onderwerp.

De regionale valpreventiemaand is een initiatief van ZZG zorggroep, GGD Gelderland-Zuid en vele andere organisaties in de regio Gelderland-Zuid. 


Bekijk meer nieuws