HomeNieuws“Wij kennen de wijk en de wijk kent ons”

“Wij kennen de wijk en de wijk kent ons”

Publicatiedatum: 07 maart 2018

De kleinschalige wijkteams van ZZG zorggroep fungeren als een spin in het web: zij weten wat er speelt in de wijk, kennen de ‘sociale kaart’ en hebben nauwe contacten met allerlei instanties op het gebied van zorg en welzijn. Daarom kunnen ze adequaat en snel handelen bij allerlei vragen rondom gezondheid en sociaal welbevinden.

Pauline Arts-de Witt is wijkverpleegkundige in team Ooij en Leuth én ambassadeur voor de beroepsvereniging V&VN. “Onze kleine, gespecialiseerde teams hebben alle expertise in huis om bij allerlei zorgvragen de juiste ondersteuning thuis te bieden. Denk bijvoorbeeld aan verpleegkundige zorg na een operatie, aan wondzorg, diabeteszorg, aan palliatieve zorg en zorg in de laatste levensfase.

Vaak verwijst de huisarts of het ziekenhuis, maar geregeld nemen mensen ook zelf contact op. Door even een ZZG-kantoor binnen te lopen of de Zorgcentrale te bellen. Ze hebben veelal vragen over dementie, valpreventie of sociaal isolement.”

Pauline Arts-de Witt: “De wijkteams zijn laagdrempelig en slagvaardig.”

Doelen

Is het contact eenmaal gelegd, dan komt iemand van het wijkteam op huisbezoek. Pauline: “Tijdens het intakegesprek brengen we de situatie in kaart, bepalen we samen met de cliënt en de mantelzorger(s) de wensen en mogelijkheden en stellen een plan met doelen op.

De kosten voor de zorg worden vergoed vanuit de ziektekostenverzekering, zonder eigen bijdrage. Onze teams zijn klein, zodat de cliënt met een vaste groep mensen te maken heeft. Dat is vertrouwd, schept een band en zorgt voor herkenning. Wij kennen niet alleen de wijk, maar de wijk kent ons ook!”


Bekijk meer nieuws