HomeNieuwsDeelnemers cursussen over dementie voelen zich gesterkt

Deelnemers cursussen over dementie voelen zich gesterkt

Publicatiedatum: 21 maart 2018

Goede en gemotiveerde mantelzorgers en vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor de gezondheidszorg. Daarom organiseert ZZG zorggroep geregeld cursussen en bijeenkomsten over allerlei thema’s voor deze belangrijke groep, waarbij voorlichting, ondersteuning en ontmoeting centraal staan.

ZZG zorggroep organiseert cursussen en bijeenkomsten voor mantelzorgers en vrijwilligers. Wilma du Bois, wijkverpleegkundige en zorgtrajectbegeleider Dementie in gebied West Maas en Waal en Hilda van Orsouw, verpleegkundige in de wijk in Wijchen, maken allebei deel uit van het organiserende team.

Hilda: “We komen vier keer per jaar samen om af te stemmen en afspraken te maken. We zitten verspreid over het hele werkgebied van ZZG en kunnen daardoor elke regio bedienen. Ons aanbod is divers. Zo scholen en begeleiden we vrijwilligers die in een hospice werken en geven we cursussen aan mantelzorgers over ziekenverzorging in de thuissituatie. Ook organiseren we speciale cursussen voor allochtone mantelzorgers. Maar er blijkt vooral grote behoefte te bestaan aan informatie over dementie.

Mantelzorgers en hun naasten zijn vaak nog onbekend met de vele vormen van deze ziekte en hoe je het beste met iemand om kunt gaan die (beginnende) dementie heeft. Omdat ouderen tegenwoordig steeds langer zelfstandig blijven wonen, neemt het aantal thuiswonende ouderen met dementie dus toe. Dat vergt veel van de mantelzorgers.”

Acceptatie

Naast een algemene voorlichtingsbijeenkomst over dementie (in samenwerking met Pro Persona), biedt ZZG ook een verdiepende cursus, getiteld Duidelijkheid over dementie. Wilma: “Deze is voor mantelzorgers van mensen met dementie. In zes bijeenkomsten bespreken we de verschijningsvormen van de ziekte, de symptomen en de veranderingen voor betrokkenen en naasten. We adviseren over mogelijke hulp, zoals zorgtrajectbegeleiding, waarbij de oudere met dementie en zijn mantelzorger een deskundige aanspreekpartner krijgt voor ondersteuning.

Er rust nog een groot taboe op dementie, vooral in de niet-stedelijke gebieden, en dat is jammer. Het is niets om je voor te schamen. Door er met elkaar over te praten kunnen we zorgen dat het leven met dementie voor alle betrokkenen zo goed mogelijk verloopt. De cursus Duidelijkheid over dementie voegt echt iets toe: we zien dat mensen groeien, leren accepteren, elkaar steunen en dat ze er gesterkt uitkomen. We krijgen vaak als reactie dat de cursus hen enorm heeft geholpen. En daar doen we het voor!”

Meedoen?

Heeft u ook belangstelling voor de cursus Duidelijkheid over dementie of de voorlichtingsbijeenkomst over dementie?

Cursus Duidelijkheid over dementie

  • 24 april, 1, 8, 22, 29 mei en 5 juni van 19.30 tot 21.30 uur
  • Johannaweg 65, 6571 GE Berg en Dal

Bekijk meer informatie over de cursus Duidelijkheid over dementie op de informatiepagina.

Voorlichtingsbijeenkomst over dementie

  • 10 april 2018 van 19.30 tot 21.30 uur
  • wijkcentrum Ark van Oost
  • Cipresstraat 154, 6523 Nijmegen

Bekijk meer informatie over de voorlichtingsbijeenkomst over dementie op de informatiepagina.

 


Bekijk meer nieuws